Kategorier
aktuelt

Få en god hverdag med urostomi

En urostomi er – kort fortalt – en avledning av urin fra nyrene, slik at urinen i
stedet føres ut via en kunstig åpning på magen og ned i en urinpose.

Mange synes det kan være vanskelig å se for seg hverdagen med en urostomi. Men med riktig pleie og riktige urostomiposer kan du leve et helt vanlig liv – uten å begrenses av dine vannlatingsproblemer.

Velg de riktig urostomiposene for dine behov
Når du har en urostomi, er det avgjørende at du velger en urostomipose som passer til kroppsfasongen rundt stomien, samt dine individuelle behov i hverdagen.

Først og fremst bør du velge en urostomipose som er utstyrt med en tilbakeløpsventil. Denne vil forhindre at urinen renner tilbake til stomien, for eksempel når du ligger. På den måten vil risikoen for urinveisinfeksjoner også reduseres. Utover det finnes det urostomiposer med andre fordeler og egenskaper som kan være relevante for deg, for eksempel:

  • 1-dels og 2-dels poser: Ved 1-dels poser er hudplaten og stomiposen sveiset sammen til én enhet, slik at både hudplate og pose skiftes ved hvert poseskift. Ved 2-dels systemer er hudplaten og stomiposen i to separate deler, slik at det er mulig å bytte posen uten å bytte hudplaten.
  • Flerkammerposer: Disse posene har inndelte kamre, slik at urinen fordeler seg jevnere i posen. Dette reduserer skvulping i posen og gir større diskresjon under klærne.
  • Kobling til nattposer: Ved å koble urostomiposen til en nattpose, unngår du at urostomiposen fylles i løpet av natten, slik at du kan få en uforstyrret nattesøvn.


Stell av din urostomi
Det er viktig at du etablerer en god rutine for stell og skift av urostomiposen, slik at huden rundt stomien holdes frisk. Du vil selvfølgelig få opplæring og veiledning av helsepersonell, som regel en stomisykepleier. I tillegg til dette finnes det noen generelle råd som kan hjelpe deg med å opprettholde en god rutine for stell:

  • Huden skal være helt ren og tørr før du setter på ny hudplate/stomipose. Du bør rengjøre området rundt urostomien ved hvert skift med vann. Tørk forsiktig med en myk kompress og unngå å gni eller irritere huden.
  • Det er viktig at du er nøye med å tilpasse størrelsen på hullet i hudplaten. Hvis åpningen enten er for liten eller for stor, risikerer du lekkasje og hudirritasjon som følge av dette.
  • Når du fjerner stomiutstyret er det viktig at du er forsiktig slik at du ikke skader eller irriterer huden rundt stomien. Bruk eventuelt en kleberfjerner hvis du opplever at hudplaten sitter godt.
  • Hvis du opplever gjentatte hudproblemer som rødhet, ømhet eller smerter, bør du kontakte stomisykepleier for råd og veiledning.

Få gode råd for hverdagen med urostomi hos Coloplast Assistanse
Selv om tanken på å leve med en urostomi kan virke skremmende eller overveldende, finnes det gode muligheter for å komme tilbake til hverdagen du hadde før stomien. 

Likevel kan hverdagen med en urostomi medføre praktiske spørsmål og bekymringer. Det kan være godt å dele bekymringer og tvil med andre. Coloplast Assistanse er et ekstra servicetilbud hvor du kan få gode råd, relevant informasjon og inspirasjon til hverdagen med urostomi. Samtidig har du mulighet for å bestille gratis prøver av forskjellige produktvarianter.

Du kan melde deg på månedlige e-poster eller følge med på oppdateringer på Coloplasts nettside når det passer deg. De erfarne sykepleierne hos Coloplast har taushetsplikt og kan gi råd om hvordan du kan leve med urostomi i hverdagen.